Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valódi mókus

2011.08.24

A valódi mókus

A valódi mókusok az emlősök osztályának a rágcsálók rendjéhez, ezen belül a mókusfélék családjához tartozó nemzetség. A valódi mókusok bozontos farkú, erdőlakó rágcsálok.

Fajaik és elterjedésük

A legtöbb faj az Amerikai kontinensen él. Eurázsiában csak négy faj található meg a 39 közül. A Közép-Európában elterjedt fajuk az európai mókus, más néven európai vörös mókus vagy egyszerűen csak mókus.

Életmód

Táplálékuk fák magvaiból, gyümölcseiből, gombákból és rovarokból áll, de emellett előfordul, hogy madártojást és madárfiókákat is fogyasztanak. Ősszel különféle magvakat gyűjtenek és elraktározzák télire. Nem alszanak téli álmot, csupán téli pihenőt tartanak.

A mókus jól alkalmazkodott a fán való életmódhoz. Nagyon fürge, egyfolytában táplálék után kutat (fenyő- és egyéb magvak, mogyoró és gomba). A farka - amikor fáról fára ugrál - kormányként és ejtőernyőként funkcionál. Karmai lehetővé teszik, hogy lefelé ugyanolyan fürgén mozogjon a fatörzsön, mint felfelé. Szájszervei alkalmasak a csonthéjas termések felnyitására. A termés hegyesebbik csúcsán kicsi lyukat rág, fogait vésőként alkalmazva alsó metszőfogait a lyukba mélyeszti, felső fogait a héjra préselve szétfeszíti azt.  A mókus az állkapcsában lévő két metszőfogat - más rágcsálókhoz hasonlóan - oldalirányban is tudja mozgatni. Alsó fogait tehát harapófogóként vagy csipeszként használja, amikor ügyesen kipiszkálja a dió belét a burkából. Városi parkokban is – gyakran teljesen szelíden – előfordul.

 

 

Rendszertani besorolásuk:

Ország: Állat

Törzs: Gerinchúrosok

Altörzs: Gerincesek

Osztály: Emlősök

Alosztály: Elevenszülők

Alosztályág: Méhlepényesek

Öregrend: Euarchontoglires

Rend: Rágcsálók

Alrend: Mókusalkatúak

Család: Mókusfélék

Alcsalád: Mókusformák

Nemzetség: Valódi mókusok

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< November >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Statisztika

Online: 1
Összes: 70956
Hónap: 851
Nap: 29